ARCHITECTURE INTERIORS GRAPHIC DESIGN WEB DESIGN FURNITURE LIGHTING PRODUCT DESIGN


Night view - click above for larger image 181k

 


Plan at Memorial ground plane level - click above for 165k image

 


Plan from above - click above for 166k image

 


Interior view to west - click above for 94k image

 


Interior view to south - click above for 61k image

 

 

Unlike most other memorials, the WTC memorial site is the hallowed ground in which the victims died. Thus it is appropriate and respectful that the "bathtub" be commemorated as a cemetery and a resting place.

ETERNAL LIGHTS

By placing a light in the ground for each victim or hero and identifying each one this design creates a memorial at once contemplative and celebrating those lives. The lights are placed, when possible, according to the GPS plotted locations of remains; the heavier concentration of lights forms the footprints of the towers.

Each "eternal" light is a solar powered LED with the name (and rank/affiliation if appropriate) of a victim etched into the lens. Both the solar power and the extreme long life of LED bulbs contribute to the eternal character of the lights. Civilians are commemorated with white lights, firefighters and EMT's with red lights and police with blue lights. This differentiation (red, white and blue) allows recognition of those who gave their lives, while not creating a hierarchy diminishing those who lost their lives.

(Lights for the Pentagon and Pennsylvania victims are placed in the south bathtub wall. Lights for the 1993 WTC bombing victims are placed at the location of the original memorial, which was also the blast site and is incorporated into the public contemplation space.)

AN EVOCATIVE PARK OF FOOTPRINTS AND LIGHTS

The other basis of this proposal the rolling terrain with semi-underground spaces arose from the desire to create a simple, bucolic park without additional structures to complicate it or compete with the surrounding structures, which are complex and monumental in their own right. The footprints of the towers are kept at the ground plane while the terrain is allowed to rise in the center of the site in order to create contemplative spaces below. (The memorial lights above those spaces are duplicated in the roofs of those spaces so they appear to shine through from above.) The rolling topography of the park is meant to also resemble the topography of the Fresh Kills landfill, where much of the WTC ended up.

SOLAR WALL OF TEARS

The contemplation spaces are entered either via a ramp, which is the intersected lower portion of the planned west ramp, or via the north tower footprint. From the primary ramp entrance, the first space is an open air lobby (1) framed on the south by a rock wall and on the north by a tilted translucent "solar wall of tears." This wall, which separates the lobby from the families' space, is made of photovoltaic panels to power the memorial lights inside with water slowly dripped over the surface.

CONTEMPLATIVE SPACES

The public contemplation room (2) is the central space and is the connector to the space for families and loved ones (3), the unidentified remains (4), the 1993 Memorial (5) and the north tower footprint. On the floor throughout, there are lit benches within a pebbled outline marking the location of the destroyed Marriott World Trade Center Hotel footprint.

The ceilings of the rooms are dotted with memorial lights in the same positions as the lights in the ground above. While the space itself is underground, daylight filters in from the lobby, the north tower footprint and the opening at the 1991 Memorial. The curved translucent wall separating the public contemplation room from the wall of unidentified remains is lit from within, creating a glow in both spaces.

The families' space is entered through a "permeable" separation from the public space. At the narrow, west end of the space is a private area to view the slurry wall. Much of the south side is formed and illuminated by the solar wall of tears. The north wall is open to the north tower footprint.

The structure supporting the raised areas at the edges of the tower footprints is made of columns deriv'urom the shape of those that formed the ground level of the towers.

Adjacent to the south tower is a gallery space (6) for surviving original elements (e.g. facade fragments, fire equipment and vehicles, papers, etc.).


Exhibits, installations, publications Press info

All designs and material contained herein (unless otherwise noted) © David Bergman or Lori Greenberg.
The Fire & Water logo is a trademark of David Bergman.
The Visual Seltzer logo is a trademark of David Bergman and Lori Greenberg